Son Güncellenme tarihi: 15 Haziran 2023

HPV, Genital Siğil veya Kondilom nedir?

Human Papilloma Virüs (HPV) sıklıkla cinsel yolla nadiren diğer yollar ile  bulaşan, genital bölgede siğil (diğer adı ile kondilom) yapabilen bir virüs hastalığıdır.

HPV neden önemlidir?

Kolay bulaşması, toplumda yaygın olarak görülebilmesi ve bazı türlerinin kanser etkeni olabilmesi nedeniyle önem kazanmaktadır. Kadınlarda serviks (rahim ağzı) kanserine neden olan bu hastalık, erkeklerde de penis ve anüs etrafında kansere neden olabilmektedir. Ciddi sağlık sorunlarına neden olan bu hastalıktan aşı ve bariyer yöntem (prezervatif) ile büyük oranda korunmak mümkündür. Ancak prezervatif %100 koruyucu değildir.

Siğil görünümü

HPV Kondiloma Siğil görünümü

Erkeklerde siğil nasıl fark edilir?

Uzun süreli et beni benzeri, özellikle tıraş sırasında kesilen ve kanayan lezyonlar siğil olabilir. Deri üzerindeki düzensizlikler küçük boyutlu ve yassı olduğu zaman kolaylıkla fark edilemeyebilir. Bu yüzeyler deri renginde, pembe veya bazen kahve rengi olabilir. Deri yüzeyinde ele gelen bir düzensizlik olduğu veya tıraş sırasında kanama olduğunda siğil olasılığı akıla gelmelidir.

Erkeklerde Genital Siğil, Kondilom En Çok Hangi Bölgede Görülür?

Peniste Siğil Görülme Yerleri Neresidir?

HPVnin 100‘den fazla tipi tanımlanmış olup bunların yaklaşık 40 kadarı mukoza yüzeylerinden vücuda girerek anogenital (makat ve genital alanlarda) bölgede siğil yapmaktadır. Erkekte sıklıkla prepisyum (sünnet derisi), frenulum ve koronal sulkusta (penisin uç-baş kısmındaki oluk) yerleşir. Ayrıca kasık ve bacak iç yüzü bölgelerde de görülmektedir. Tek bir siğil görülebileceği gibi tüm genital bölgeye yayılmış çok sayıda lezyon da olabilir. Erkeklerde ayrıca makat, anüs etrafında da gözlemlenir.

Genital Siğillerin Erkeklerdeki Görüntüsü Ne Şekildedir?

Peniste Genital Siğiller Ne Boyutta Olur?

Erkeklerde genital bölgedeki siğiller 0,1 cm’den 30-40 cm’e kadar değişik ebatlarda olabilmektedir. HPV enfeksiyonu klasik formu olan kondiloma aküminata (siğil) lezyonlarında %70-95 oranında HPV tip 6 ve 11 olduğu ve kanserojen tiplerin daha az olduğu bildirilirken, belirti vermeyen lezyonda ise genellikle kanserojen HPV alt tiplerinin (tip 16 ve 18) bulunduğu bildirilmiştir.

 

Erkeklerde Anüs Bölgesinde Genital Siğil Oluşur mu? Tedavisi Mümkün mü?

HPV genital organlar dışında da deride el, ayak gibi farklı bölgelerde siğillere yol açabilir.  Yerleşim yerinden bağımsız olarak hemen tüm bölgelerde HPV virüsünün tedavisi mümkündür.

Genital Bölgede Siğil Bulunmayan Fakat HPV Virüsü Taşıyıcısı Olduğu Şüphelenilen Erkeklerde Tanı Nasıl Konulur? Hangi Yol İzlenir?

HPV tanısı için kan testi veya benzer bir yöntem yoktur. Genellikle sadece muayene ile tipik HPV enfeksiyonuna bağlı deri lezyonları (karna’bahar benzeri lezyonlar) kolayca tanınır. Nadiren tanınmayan lezyonlar için biyopsi almak gerekebilir. Belirti vermeyen lezyonlar asetik asit ve büyütme altında inceleme ile belirlenebilir. Asetik asit solüsyonu(asetik asit testi) eski bir yöntem olmakla birlikte bazı durumlarda tanıda katkı sağlamaktadır. Boyutu nedeni ile görülmeyen lezyonların görünür hale getirilmesi, lezyon tedavisinde başarıyı arttırır. Bu testte asetik asit solüsyonu sürüldükten sonra lezyonlarda renk beyaza döner. Beyazlaşan lezyonlar bu hastalığın bulaştığı yerlerdir.

 

Prezervatif koruyucu mudur?

HPV prevervatif ile korunmayan bacak derisi ve kasık derisi gibi yüzeyleden de bulaşabilmektedir. Bu nedenler prezervatif bulaşma için tam koruma sağlamaz. HPV’den tam olarak korunma sağlayan tek yöntem kesin olarak cinsel (oral, vajinal veya anal) temastan kaçınmaktır.

Tuvalet, yüzme havuzu ve hatta HPV virüsü ile enfekte kan ile temas sonucu bulaşma riski yoktur.

Genital Siğiller, Peniste Siğil, HPV Virüsü Erkekte Kansere Yol Açar mı?

Genital HPV enfeksiyonu ile kanser oluşumu arasında yakın ilişki vardır. Erkeklerde penis kanserine yol açabilen HPV ayrıca makat ve anüs bölgesi civarında yerleştiğinde de makat ve kalın bağırsağın son kısmı olan rektum bölgesinde kansere sebep olabilmektedir. HPV’nin oral seks yoluyla ağız içi kanserler, gırtlak kanseri ve bazı durumlarda yemek borusu kanserine dahi neden olabildiği bilinmektedir. (alpozkan.com) Kısacası HPV deri olan tüm bölgelerde bulunabilmekte ancak oluşturduğu hasar ile özellikle mukozal yüzeylerde kanser oluşumu için ciddi bir risk faktörüdür.



Genital Siğiller, HPV Virüsü Erkeklerde Ne Şekilde Bulaşır ve Yayılır?

HPV enfeksiyonu en sık cinsel ilişki sırasında bulaşır. HPV enfeksiyonu ile ilgili en önemli risk faktörleri yaş ve partner sayısıdır. Hastalık en çok aktif cinsel dönemde görülür. Virüs vücuda girdikten sonra siğillerin görünür hale gelmesi için geçmesi gereken süre (kuluçka süresi) 2 hafta ile 10 ay arasında olabilir. Sıklıkla küçük boyutlu olan bu lezyonlar kolay fark edilemediği için kesin bulaş aralığı tahmin edilememektedir. Evli veya cinsel aktif olan çiftlerde tedavi çok tekrar bulaş sıklığı nedeni ile daha zordur. Bu hastalığı diğer cinsel temasla bulaşan hastalıklardan ayıran en önemli farkı, hastanın günlük yaşantısını etkileyen bir şikayet oluşturmamasıdır. alpozkan. Çoğu kişi bu siğilleri taşıdığını bilir ama durumun ciddiyetinden haberdar değildir. Bu nedenle de tedavi için herhangi bir sağlık kurumuna başvurmaz.

Erkeklerde Genital Bölgede, Anüste ve Penisteki Siğiller Nasıl Tedavi Edilir?

Tüm hastalara tedavi önerilmektedir. Tedavi edilmediğinde siğiller yayılabilir veya büyüyebilir. Siğillerin büyüklüğü arttıkça tedavi daha da zorlaşır ve tedavi süresi uzar. Bu nedenle tedavinin geciktirilmesi/ertelenmesi tavsiye edilmemektedir.

Erkekteki HPV lezyonun yaptığı genital siğillerin (kondilom) tedavi şekli lezyonların yerine, sayısına, büyüklüğüne, hastanın uyumuna, yaşına ve ağrı eşiğine göre değişebilir. Virüs hastalıkları tedavisinde antibiyotiklerin bir etkisi yoktur. Bu hastalığın tedavisinde amaç görünen lezyonları tümüyle ortadan kaldırarak bulaştırıcılığının azaltılmasıdır.

Tedavide cerrahi olarak çıkarılma, koterizasyon veya karbondioksit laser uygulanma, kriyoterapi (-196 derece) ile dondurulması veya bazı hastalarda krem şeklinde ilaçlar kullanılabilir. Bu tedavi yöntemleri kombine edilebilir. Bu tedavi yöntemlerinden kriyoterapi ek anestezi gerektirmemesi, hemen sonuç alınması ve uygulama kolaylığı nedeni ile en pratik yöntemdir. Krem ve solüsyonların etkisi hemen görülmez, günlük veya haftalık olarak hasta tarafından uygulanır. Bazı krem ve solüsyonlar lezyonun dışına taşınca normal dokuda da harabiyet oluşur.

Erkekteki HPV lezyonun yaptığı genital siğillerin (kondilom) tedavi şekli lezyonların yerine, sayısına, büyüklüğüne, hastanın uyumuna, yaşına ve ağrı eşiğine göre değişebilir. Virüs hastalıkları tedavisinde antibiyotiklerin bir etkisi yoktur. Bu hastalığın tedavisinde amaç görünen ve görünmeyen lezyonları tümüyle ortadan kaldırarak tekrar oluşma riskini ve bulaştırıcılığının azaltılmasıdır. Yok edilme ise cerrahi olarak çıkarılması, koter veya karbondioksit laser uygulanması ile yakılması, kriyoterapiyle dondurulması veya bazı grup hastalarda krem, sıvı şeklinde ilaçlarla yakılması ile mümkündür. Bu tedavi modelleri kombine de edilebilir. Bu tedavi yöntemlerinden koterizasyon ve kriyoterapi ile karbondioksit tedavisi en pratik tedavi modelidir.Krem ve solüsyonların etkisi hemen görülmez, haftada birkaç kez hasta tarafından uygulanır. Lezyonun dışına taşınca normal dokuda da harabiyet oluşur. Görülmeyen lezyonlar yok edilemez. Ciltte leke daha fazla kalır. Merkezimizde asetik asit ve kriyoterapi (dondurma) ve karbondioksit (CO2) lazer işlemi herhangi bir ağrı, acı ve hastaların günlük faaliyetlerine engel olmayacak yöntemlerle uygulanmakta olup gerekli durumlarda histopatolojik inceleme için parça da alınabilmektedir.

Aşağıda görülen fotoğrafta Lazer tedavisi sonrası 7. günde yaraların iyileşme durumu görülmektedir. Sarı oklar 2 fotoğrafta siğillerin yerleri ve sonuçları net olarak görmeniz için numaralandırılmıştır.

HPV Tedavisi Lazer Sonuçları

Lazer ile Siğil tedavisi sonrası oklar ve numaralar ile sonuçlar gösterilmiştir.

HPV’yi ömür boyu taşıyacak mıyım?

Bu sorunun cevabı henüz açık değildir. HPV’ye özel testlerde (polymerase chain reaction (PCR) ve Hybrid Capture 2) hastalığı taşıyan kişilerin %90’ında ortalama 8-12 ay içinde, %10’unda ise 2 yıl içinde testlerin negatif olduğu görülmüştür. Bu durum HPV’ye karşı etkin immün cevaba bağlı olabilir. Ancak virüsün vücuttan tamamen temizlenmiş mi olduğu, yoksa bu hassas testlerde dahi saptanamayan çok düşük sayılara kadar baskılanmış mı  olduğu net değildir. HPV’ye karşı etkili immün cevabı olan çoğu kişide lezyon gelişmediğinden HPV’nin tamamen yok edilmesi veya baskılanması önemli değildir. Yaşamın geri kalan döneminde bağışıklık sisteminde ciddi zayıflama olduğunda, bazı kişilerde siğiller ve diğer HPV lezyonları nüks edebilir. Dolayısı ile HPV virüsünün ömür boyu vücutta olup olmaması değil, yeni lezyon varlığı bizim için önem arz etmektedir.

Genital Siğil, HPV Virüsünüz Var İse ;


HPV virüsü tespiti için bir kan testi yoktur, kanda HPV tespit edilemez.

Kondilom tanısı konan kişilerin partnerleri de mutlaka muayene olmalı ve gerekirse tedavi edilmelidir. Çünkü tedavi edilmemiş bir partner enfeksiyonun sürekli yeniden bulaşmasına neden olabilir.

HPV günümüzde çok sayıda kişide bulunan bir rahatsızlıktır. HPV ve benzeri herhangi bir oluşum ile karşılaştığınızda en yakın zamanda konu ile ilgili bir sağlık merkezine başvurun.

.


HPV Aşısının Korunmada Etkisi Var mıdır?

Günümüzde birçok ülkede ergenlik ve genç erişkinlik döneminde her iki cinsiyet için rutin HPV aşılaması önerilmektedir. Ancak bu aşılama ülkemizde aşı programlarına henüz dahil edilmemiştir. Yapılan bilimsel çalışmalar aşının koruyuculuğu ile HPV enfeksiyonun sıklığının azaldığını göstermektedir.

Genital Siğil, HPV Tedavi Ücretleri, Fiyatları Ne Kadar?

Genital siğil, HPV tedavisinin fiyatlandırması siğillerin yaygınlığına ve uygulanacak tedavi yöntemi ile anestezi şekline bağlıdır. Genital siğil, HPV virüsü tedavisi küçük müdahale kapsamında olduğu için tedavi ücretleri yüksek değildir.

 


Genital Siğil HPV nasıl Görünür

    Çok çeşitli boyut ve şeklide olabilmeleri nedeni ile genellikle et beni olarak hatalı çekilde değerlendirilirler. Bazıları deriden kabarık, bazıları karnı bahar şeklinde olabilir. Bu görünüm sadece renk değişikliği şeklinde kahverengi ve ciltten kabarık olmayan halde de olabilmektedir. 

 

Siğil veya et beni nasıl görünür